Υπάρχω

Υπάρχω
Το σπίτι μου στη θάλασσα

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Δέστρα

Δέστρα (mooring post) ονομάζεται μόνιμη μεταλλική κατασκευή που φέρουν οι αποβάθρες, προβλήτες κλπ. η οποία και χρησιμεύει για την πρόσδεση σ΄ αυτήν των πλοίων, με σχοινιά (κάβους) ή συρματόσχοινα ή αλυσίδες (καδένες).Πρόκειται για κατασκευή από χυτοσίδηρο που εμφυτεύεται κατά τα 2/3, κατά την κατασκευή του προβλήτα.


Όταν στην ίδια δέστρα πρόκειται να προσδεθεί δεύτερο ή και τρίτο πλοίο, τότε οι θηλιές των επόμενων σχοινιών θα πρέπει να περνούν πρώτα από μέσα από τη θηλιά του υφιστάμενου και στη συνέχεια στη δέστρα. Αυτός ο τρόπος έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση του όποιου κάβου, χωρίς να χρειάζεται το λύσιμο των προηγούμενων.

Στο λιμάνι μου εδώ στην Αστυπάλαια, οι ναύτες μου όταν δένουν τις Σάμαινες ,την δέστρα την ονομάζουν και «μπίτα». Είναι φτιαγμένη από κορμό δένδρου ή από πέτρα. Μάλλον έτσι την ονομάζουν στα λιμάνια της Σικελίας, πού τώρα τελευταία το εμπόριο καλά κρατεί.



Ο αδελφός μου ο Παντάγνωτος παρακαλείται να αλλάξει τον αρχηγό του στόλου της Χησίας, αφού οι ναύτες του κατόρθωσαν ΤΟ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ.

1 σχόλιο:

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Κι έλεγα κι εγώ ....
γιατί γέρνουν τα φώτα.....
χαχαχαχα

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Ταξιδευτής. Αναφορές και σημειώσεις στις γεωγραφικές ενότητες της Σάμου. Αστυπάλαια, Χησία, Αισχριονία.