Υπάρχω

Υπάρχω
Το σπίτι μου στη θάλασσα

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Κερκετεύς - Μάρτιος 2009

Ο αδελφός μου ο Συλοσώντας τύραννος στη δυτική Σάμο, την Αισχριονία του, διαμαρτυρήθηκε έντονα για την Αθηναία μάντισσα Πετρούλα ( τι άσημο όνομα ) που δεν προείπε τα σημάδια.

Του έστειλα την παράσταση με την μέθοδο που χρησιμοποιεί η αθηναία μάντισσα για να προβλέπει τον καιρό.


Αρχή της Άνοιξης και επισκέφτηκα την Αισχριονία.


Ο μεγαλοπρεπής Κέρκης χιονισμένος. Υπενθύμισα στον Συλοσώντα, ότι προσωπικά για την πρόγνωση των καιρικών φαινομένων, απευθύνομαι στο κοντινό μαντείο των Διδύμων.

Σημείωση 1:
Μάντης, ιερό πρόσωπο που κατά την αρχαιότητα, ερμηνεύει τα σημάδια και που πιστεύεται ότι τα στέλνουν οι θεοί. Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι μάντεις ήταν και η αερομαντεία ( μαντεία μέσω της παρατήρησης της επίδρασης του αέρα πάνω σε ορισμένα πράγματα).
Ο χώρος του λειτουργικού ήταν το μαντείο.
Τα κυριότερα μαντεία ήταν αφιερωμένα στο Δία ή τον Απόλλωνα. Το παλιότερο ελληνικό μαντείο ήταν του Δία στη Δωδώνη της Ηπείρου. Σπουδαίο επίσης μαντείο για τους Έλληνες ήταν του Άμμωνα Δία στη Λιβύη, όπου ταξίδευαν σπουδαία δημόσια πρόσωπα και ιδιώτες για να το συμβουλευτούν. Όλα τα μαντεία του Δία όμως τα ξεπερνούσε το μαντείο του Απόλλωνα στους Δελφούς. Ήταν γνωστό απ΄ τους ομηρικούς χρόνους και στα τέλη του 6ου αιώνα κατακλύζονταν από προσφορές Ελλήνων και ξένων. Τους χρησμούς τους έδινε η ιέρεια Πυθία. Άλλα μαντεία του Απόλλωνα ήταν στα Δίδυμα της Μιλήτου, στην Κλάρο, στα Πάταρα της Λυκίας, στο Σπόδιο των Θηβών κ.ά. Σ' όλη την αρχαιότητα τα μαντεία επηρέαζαν το λαό στην καθημερινή του ζωή και τις πόλεις στις ιστορικές τους τύχες. Τον 7ο αιώνα υπήρχαν περίπου 100 μαντεία. Στα τέλη του 5ου αιώνα όμως, με τα διδάγματα των σοφιστών και την ορθολογιστική κριτική, το κύρος των μαντείων άρχισε να κλονίζεται. Ο Θουκυδίδης πίστευε ότι η μαντική οφείλεται στην αμάθεια. Και πραγματικά, μετά τον 4ο π.Χ. αιώνα, τα μαντεία θ' ακολουθήσουν την τύχη του αρχαίου ελληνικού κόσμου.


Σημείωση 2 :
Κατά την διάρκεια της περασμένης χειμερινής περιόδου όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις για το νησί μας, κυριολεκτικά όλες, στις πηγές πληροφόρησης που ανέτρεξα, είχαν ποσοστό επιτυχίας 75%.

2 σχόλια:

Side21 είπε...

Όταν λυσσάει ο βοριάς
εδώ στο καραντί μας ...
βρίσκουν καταφύγιο λογής λογής πλοία
και φυσικά ευκαιρία οι ανεμότρατες
να μας γδάρουν την ποσειδωνία !!!
Την καλησπέρα μου ...
απ' τη Νότια Αισχριονία !!!

ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΣΑΜΟΥ είπε...

Για Side21@
Σε επόμενη χρονική ευκαιρία φωτογράφησε σε παρακαλώ, τους γδράρτες, γιατί κάτι παρόμοιο υποψιάζομε ότι γίνεται και στη ποσειδωνία της Νότιας Χησίας.

Την καλησπέρα μου στους παρατηρητές της Νότιας Αισχριονίας και τσιμουδιά στον αδελφό μου τον Συλοσώντα για τα προαναφερόμενα.

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Ταξιδευτής. Αναφορές και σημειώσεις στις γεωγραφικές ενότητες της Σάμου. Αστυπάλαια, Χησία, Αισχριονία.